Ekonomistyrningsverket varnar för att gemensam it-drift fördröjs

STATSFÖRVALTNING2022-03-23
Ekonomistyrningsverket, ESV, skriver i ett remissvar på it-driftsutredningens betänkande att utredningens förslag är bra, men att det riskerar att ta alltför lång tid att genomföra.

It-driftsutredningen har föreslagit att myndigheterna ska ha en gemensam varaktig och samordnad it-drift för att nå högre säkerhet och kostnadseffektivitet. Det ställer sig ESV bakom, men myndigheten ser också en risk med att infasningen kommer att ta alldeles för lång tid.

Enligt ESV kommer det enligt utredningens modell att ta fem år från att reformen är i gång under 2024 till dess att alla myndigheter som vill är anslutna. Samtidigt är risken stor att de myndigheter som har sämst informationssäkerhetsnivå och störst behov av hjälp, inte kommer att accepteras av leverantörsmyndigheterna på grund av för dålig informationssäkerhet, skriver ESV.

ESV föreslår att regeringen överväger att under en övergångstid låta myndigheter som redan tillhandahåller it-drift, som till exempel ESV, ansluta fler myndigheter – under förutsättning att deras information har samma eller lägre skyddsvärde som de myndigheter som redan finns anslutna.

Myndigheten avstyrker också utredningens förslag att ESV ska ta fram en nollmätning av läget inför reformen. ESV har ingen befintlig uppgift som är relevant för ett sådant uppdrag, skriver myndigheten i remissvaret, och föreslår att uppdraget i stället ges till Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.