Ekonomistyrningsverket varnar för att gemensam it-drift fördröjs

STATSFÖRVALTNING2022-03-23

Ekonomistyrningsverket, ESV, skriver i ett remissvar på it-driftsutredningens betänkande att utredningens förslag är bra, men att det riskerar att ta alltför lång tid att genomföra.

It-driftsutredningen har föreslagit att myndigheterna ska ha en gemensam varaktig och samordnad it-drift för att nå högre säkerhet och kostnadseffektivitet. Det ställer sig ESV bakom, men myndigheten ser också en risk med att infasningen kommer att ta alldeles för lång tid.

Enligt ESV kommer det enligt utredningens modell att ta fem år från att reformen är i gång under 2024 till dess att alla myndigheter som vill är anslutna. Samtidigt är risken stor att de myndigheter som har sämst informationssäkerhetsnivå och störst behov av hjälp, inte kommer att accepteras av leverantörsmyndigheterna på grund av för dålig informationssäkerhet, skriver ESV.

ESV föreslår att regeringen överväger att under en övergångstid låta myndigheter som redan tillhandahåller it-drift, som till exempel ESV, ansluta fler myndigheter – under förutsättning att deras information har samma eller lägre skyddsvärde som de myndigheter som redan finns anslutna.

Myndigheten avstyrker också utredningens förslag att ESV ska ta fram en nollmätning av läget inför reformen. ESV har ingen befintlig uppgift som är relevant för ett sådant uppdrag, skriver myndigheten i remissvaret, och föreslår att uppdraget i stället ges till Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA