Etnisk diskriminering vanlig i EU

DISKRIMINERING2009-12-01

Nästan fyra av fem svenskar anser att etnisk diskriminering är vanligt förekommande, enligt en EU-undersökning. Det är en hög nivå jämfört med de flesta andra EU-länder.

Etnisk härkomst är den vanligaste grunden för diskriminering, enligt en enkätundersökning gjord bland invånare i EUs 27 medlemsländer. Därefter kommer åldersdiskriminering, följd av diskriminering som har samband med funktionshinder.

När det gäller etnisk diskriminering finns dock stora skillnader mellan olika länder. I Nederländerna, Frankrike, Ungern, Sverige, Danmark och Malta tror omkring 80 procent (Sverige 77 procent) att sådant missgynnande ofta förekommer, medan bara en tredjedel eller färre i Polen, Lettland och Litauen håller med om det. Genomsnittet för EU är 61 procent.

Invånarna i Sverige, Danmark och Nederländerna har också det gemensamt att de oftare än andra anser sig faktiskt ha bevittnat diskriminering. Sverige skiljer ut sig i bedömningen av särbehandling vid anställningar. Många svenskar anser att det kan vara en nackdel för den som söker jobb att ha ett avvikande namn, en brytning eller avvikande hudfärg och etnicitet.

En faktor som påverkar uppfattningen om diskriminering är om man personligen känner människor med en annan etnisk bakgrund än den egna. Då anser man oftare än annars att diskrimineringen är utbredd. Uppfattningen är också något vanligare bland människor som uppger att de själva tillhör en etnisk minoritet.

Detta är den tredje EU-undersökningen om diskriminering. Andelen som anser att etnisk diskriminering är vanlig sjunker långsamt, från 64 procent 2006 till 61 procent 2009. Missgynnande i arbetslivet sjunker enligt de svarande i en något snabbare takt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA