EU inspekterar den svenska polisen

POLISEN2011-03-28
EU ska kontrollera att Sverige håller måttet som medlem i Schengensamarbetet. I slutet av maj ska polisen på Arlanda inspekteras, enligt Rikspolisstyrelsen, RPS.

De länder som deltar i Schengensamarbetet utvärderas ungefär vart femte år. Under 2011 ska de nordiska länderna granskas. Inspektionsgrupper ska besöka flygplatserna Arlanda och Landvetter samt Stockholms frihamn, för att undersöka hur svensk polis upprätthåller gränserna mot länder utanför Schengenområdet, skriver RPS i ett pressmeddelande.

Också det svenska deltagandet i Schengens polissamarbete ska granskas, liksom datasäkerheten i arbetet med det internationella efterlysningssystemet Sis. Experterna från EU planerar såväl föranmälda som oanmälda besök på polisstationer och kan vinka in slumpvis utvalda polisbilar, för att kontrollera polisernas kunskap om Schengensamarbetet.

”Vi har förberett oss under ett års tid för inspektionerna och gjort en stor inventering. Historiskt sett har vi inte fått någon hård kritik. Sverige ligger bra till, säger Marie Ramström, EU-samordnare på RPS i pressmeddelandet.

Den senaste inspektionen 2005 ledde till att polisen fick kritik för att man inte hade infört en sökfråga för personkontroll i polisregistren. Dagens sökfunktion är inte anpassad till det internationella sättet att söka på namn och födelsetid, utan utgår från personnummer.

”Problemet ska åtgärdas och snart ska det förhoppningsvis vara möjligt att genom en slagning söka i samtliga relevanta system, nationella som internationella”, säger Marie Ramström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.