Eventuell kompromiss i parlamentet om tjänstedirektivet

EU2006-02-10

Europaparlamentets två största partigrupper tycks vara på väg mot en kompromiss om det omdiskuterade tjänstedirektivet. Den nya texten tillgodoser fackets krav på att svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, säger Sven Svensson, chef för LOs, TCOs och Sacos Brysselkontor.

I kompromissuppgörelsen skrotas den kritiserade så kallade ursprungslandsprincipen, som var en grundpelare i EU-kommissionens ursprungliga förslag till tjänstedirektiv.

Principen innebar att ett tjänsteföretag som uppfyller reglerna i ett EU-land fritt skulle kunna sälja sina tjänster i andra medlemsländer.

Kritikerna, bland dem fackföreningsrörelsen och den svenska regeringen, har hävdat att detta hotar den nationella arbetsrätten och den svenska modellen med kollektivavtal.

Sven Svensson karaktäriserar den nya uppgörelsen som ett försök att hitta pragmatiska lösningar.

- Man har lämnat de principiella skyttegravarna för att försöka öppna tjänstemarknaden.

Nu klargörs att varje land ska ha rätt att tillämpa sina regler på arbetsmarknaden, inklusive kollektivavtal, men att rent diskriminerande hinder av olika slag inte får finnas.

- Och det har vi ju inget emot, säger Sven Svensson.

Att den nationella arbetsrätten och de svenska kollektivavtalen inte ska beröras om uppgörelsen går igenom ska enligt Sven Svensson nu vara ställt utom allt tvivel:

- Jag uppfattar att när det gäller arbetsrätt har vi fått igenom de förslag vi begärt – och kanske till och med själva skrivit.

I kommissionens ursprungliga förslag fanns också ett förbud mot att kräva att företaget ska ha en representant i landet. Det hade gjort förhandlingar med arbetsgivaren närmast omöjliga och därmed indirekt hotat den svenska modellen med kollektivavtal. Detta förbud är nu borttaget.

Europafacket har kommenterat förhandlingarna i parlamentet i positiva ordalag. Den europeiska fackliga federationen för offentliganställda, EPSU, är dock kritisk mot att den nya texten inte uttryckligen helt undantar tjänster på områden som undervisning, kultur, vatten och elektricitet. EPSUs generalsekreterare Carola Fischbach-Pyttel säger i en kommentar att förslaget ”är tillräckligt tvetydigt för att utsätta tjänster av allmänt intresse för tjänstedirektivets fulla marknadskrafter”. EPSU noterar också att den konservativa partigruppen i parlamentet ännu inte officiellt godtagit uppgörelsen.

Enligt Per Heister, pressansvarig för moderaterna i Europaparlamentet, är dock kompromissen att betrakta som i hamn:

- På ett antal punkter finns ett brett stöd. Sedan finns en massa andra ändringsförslag, men uppgörelsen kommer att stå sig.

Socialistgruppen tycks stå mer eller mindre enad bakom texten, och Sven Svensson hoppas nu på en tydlig majoritet i parlamentet, när omröstningen sker den 16 februari.

- Motorn i de här överläggningarna har varit att hitta en bred uppslutning. Det skickar en stark och kraftfull signal till kommissionen och ministerrådet.

Om Europaparlamentet röstar för uppgörelsen, kommer det ändrade förslaget att gå tillbaka till EU-kommissionen och så småningom bli en fråga för regeringarna i ministerrådet. De kan välja att skrota parlamentets förslag, men Sven Svensson konstaterar att det ”vore väldigt oklokt om de inte byggde en överenskommelse på detta”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA