Få vill flytta till Gotland

RAÄ2007-05-03

Bara 19 av 137 anställda har bestämt sig för att flytta med när Riksantikvarieämbetet överför delar av sin verksamhet till Gotland.

Det visar en enkät till de personer som berörs, i ledningsstaben, den antikvarietekniska avdelningen och i avdelningen för kunskapsförmedling.

Nästan alla, 92 procent, har svarat på arbetsgivarens enkät. Av dem säger 68 nej till att flytta, medan 39 uppger att de är tveksamma.

Av de 19 som är villiga att flytta har sju tidsbegränsade anställningar.

Riksantikvarie Inger Liljequist anser att resultatet var ganska väntat.

– Det ligger i samma storleksordning som andra omlokaliseringar och som den snabbenkät vi gjorde 2005.

Hon är orolig för hur det ska gå med kvaliteten i verksamheten.

– Om så få följer med kommer det att ta lång tid att bygga upp verksamheten till dagens nivå. Vi är oerhört beroende av hög kompetens och expertis.

Nyrekryteringar kan dessutom försvåras av bristande resurser, framhåller hon.

Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar, som också omlokaliseras till Gotland, fick i vårbudgeten 30 miljoner kronor extra att dela på för flyttkostnaderna. Men det räcker inte, enligt Inger Liljequist. Riksantikvarieämbetet kommer inte att kunna skapa de 140 arbetstillfällen som Gotland utlovades av den förra regeringen, åtminstone inte 2008.

Myndigheten fokuserar nu på att få med så många som möjligt av de tveksamma.

– De vill nog ha en större säkerhet om vad de flyttar till, att det finns en intressant och givande verksamhet, säger Inger Liljequist. Vi går igenom och analyserar den. Vi har också arbetat mycket med gemensamma värderingar, och alla har varit med och tagit fram målbilder om myndigheten år 2010. Men man vill också ha bekräftat att vi har en ekonomi så att vi kan genomföra planerna.

Senast i september ska personalen på de avdelningar som omlokaliseras ha bestämt sig om de ska flytta med eller inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA