Få vill förändra med fackets stöd

GÖTEBORG.2003-08-19

Knappt en av tio vänder sig till facket om man vill ändra på något på arbetsplatsen, visar en arbetsmiljöundersökning på Göteborgs universitet.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Detta faktum betyder inte att facket misskött sig eller spelat ut sin roll, anser Eva Sjögren, sektionsordförande i ST-ATF.

– Tolkningen har gjorts för dyster vad gäller facket. Resultatet beror dessutom på hur man ställt frågorna, säger hon.

Enligt Eva Sjögren är facket i dag fullt upptaget med att lösa enskilda medlemmars personliga problem som uppsägningar, utmattningsdepressioner och konflikter. Därför har man uppmanat medlemmarna att i första hand vända sig till sina närmaste chefer för att påpeka missförhållanden och framföra ändringsförslag.

Inställningen till facket har också förändrats.

– En ny generation anställda har kommit in vid högskolor och universitet: Många tror att de kan klara sig själva och är därför inte vana vid att ta hjälp av facket. Solidaritet är kanske inte heller något man tar för givet. Detta ger oss skäl att tänka på vilka rekryteringsargument vi använder framöver, påpekar Eva Sjögren.

Av 4 600 universitetsanställda i Göteborg tillhör ungefär 1 000 ST-ATF.

Fakta

Mer än var fjärde anställd tror att hon skulle få en sämre ställning på arbetsplatsen om hon framför kritiska synpunkter

Mer än var tredje tror att hon skulle mötas av ovilja från sina närmaste chefer om hon gjorde det

Var fjärde önskar att hon hade mer att säga till om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA