Facket vill anställa arbetslösa

SKATTEVERKET2009-12-17

ST inom Skatteverket föreslår regeringen att den ska ge myndigheten extra anslag för att anställa arbetslösa. Anslaget ska ersätta nuvarande praktikplatser som finansieras av Arbetsförmedlingen.

När Skatteverket tar emot människor för att göra praktik får de utföra icke kvalificerade arbetsuppgifter som kopiering och sortering av papper. De flesta arbetsuppgifter som utförs av verkets ordinarie personal är myndighetsutövning och kan inte delegeras till praktikanter. Resultatet blir att den som praktiserat på Skatteverket inte får någon meriterande arbetslivserfarenhet för framtiden, anser ordförandena i ST inom Skatteverket:

”Skatteverket har arbetsuppgifter, både nytillkomna tillfälliga arbetsuppgifter och andra arbetsuppgifter, som måste utföras. Problemet är att de nya arbetsuppgifterna är ofinansierade och att Skatteverkets ekonomi inte tillåter nyanställningar. Detta innebär att redan anställd personal måste utföra de nytillkomna arbetsuppgifterna och att andra viktiga arbetsuppgifter förblir ogjorda. Skatteverket har många arbeten som med fördel kan bedrivas som projektanställningar eller visstidsanställningar”, skriver avdelningens ordförandekonferens i ett uttalande.

Om regeringen tillför myndigheten tillfälliga anslag för att anställa arbetslösa så kan arbetssökande få utföra riktiga arbetsuppgifter. Dessa arbetsuppgifter är också meriterande och ger bättre möjlighet till arbete i framtiden, anser ST inom Skatteverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA