Fackligt krav på skatteöversyn

TCO2007-06-05

I ett gemensamt brev till regeringen efterlyser TCOs ordförande Sture Nordh och Sacos ordförande Anna Ekström en total översyn av hela skattesystemet.

”Sedan regeringen tillträdde i höstas har en stor mängd skatteförändringar genomförts. Dessa förändringar har inte någon tydlig inre logik”, skriver de.

Det behövs en långsiktig överenskommelse över blockgränserna om skatterna, för att skattesystemet ska uppfattas som legitimt och på sikt klara av att finansiera den offentliga välfärden, menar de två fackordförandena.

De mål som sattes upp i samband med den senaste stora skattereformen 1990/1991 om en högsta marginalskatt på arbete på högst 50 procent och att högst 15 procent av skattebetalarna ska betala statlig skatt ligger allt längre bort, anser Sture Nordh och Anna Ekström. Anledningen är att kommunalskatten har ökat och gett alla löntagare högre marginalskatter och att den statliga skatten blivit mer progressiv, bland annat genom värnskatten.

Dessutom fungerar avgifterna i socialförsäkringarna som ”dolda skatter”, menar de två.

”Betydande utmaningar för skattepolitiken, både vad gäller globaliseringens konsekvenser och välfärdens framtida finansiering, behöver hanteras. Samtidigt är det viktigt att ta initiativ som ökar utbytet av rörlighet och kompetensutveckling. Det är dags för regeringen att visa förmåga att ta ett helhetsgrepp på skattesystemet”, skriver Sture Nordh och Anna Ekström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA