Färre omplaceringar ökar sjukfrånvaron

FRÅNVARO2005-10-17
– Systemet med lokalt anpassnings- och omplaceringsarbete monterades ned under 1990-talet. Resultatet blev ”eviga” sjukpenninggrundande frånvaroperioder, säger forskaren Tor Larsson på Arbetslivsinstitutet.

Han är projektledare i en försöksverksamhet som regeringen initierat för att minska sjukfrånvaron i offentlig sektor.

En orsak till att anpassningsarbetet inte längre fungerar är enligt Tor Larsson att det inte finns enklare jobb att komma tillbaka till. Dessutom har ett antal domar i Arbetsdomstolen uppfattats som att uppsägningsförbudet i Lagen om anställningsskydd mjukats upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.