Färre sjuka ger risk för uppsägningar

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-02-22

Färre sjukskrivna kan innebära uppsägningar på Försäkringskassan inför 2011. Det kan röra sig om 150 årsarbetskrafter, men kan också lösa sig genom omplaceringar, säger Thomas Åding, ST inom Försäkringskassan.

De förändringar som regeringen har gjort i sjukförsäkringen har lett till att Försäkringskassan har färre sjukersättningsärenden och därmed behöver färre sjukförsäkringshandläggare.

Försäkringskassan räknar med att reformen får fullt genomslag 2011, men också att en dryg tredjedel av de utförsäkrade kommer tillbaka till sjukförsäkringssystemet.

‒ Vi analyserar hur volymerna kan komma att förändras över hela landet för att anpassa organisationen till de nya förutsättningarna, säger Thomas Åding, ST.

Han är dock osäker på om någon verkligen kommer att sägas upp.

‒ Det är för tidigt att uttala sig om. Dels vet vi inte om reformen får de effekter som man tror, dels kan en del säkert lösas med omplaceringar.

Rolf Lindberg, personaldirektör på Försäkringskassan, vill ogärna bekräfta några siffror.

‒ Vi är inne i omplaceringsdiskussioner just nu. Om det blir några uppsägningar tror jag det kommer handla om betydligt lägre siffror än de som nämns, säger han.

Försäkringskassan räknar med att ge besked om översynen i slutet av mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA