Färre tar ledigt för vård av barn

F-KASSAN2007-10-31

Antalet uttagna dagar för vård av barn är rekordlågt, skriver Göteborgs-Posten. Inte sedan 2001 har så få föräldrar tagit ledigt för vård av sjuka barn.

Under det senaste halvåret har 74 miljoner kronor mindre betalats ut i ersättning för ledighet för vård av barn, vab-dagar, än motsvarande period i fjol. Och sedan regeringen i våras förvarnade om att Försäkringskassan kommer att kräva intyg från dagis om att barnet inte varit där har 100 000 färre dagar tagits ut än motsvarande period ett genomsnittsår.

Förra året satte Försäkringskassan in 300 extra handläggare för att göra stickprov och avslöja fusk. Men officiellt vill Försäkringskassan inte påstå att det är den kampanjen som nu har gett effekt:

– Eftersom nivån på de fel som upptäcks inte sjunker vill jag inte dra den slutsatsen. Det skulle ju kunna vara så att barnen hittills är ovanligt friska just i år, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan, till Göteborgs-Posten.

Det första halvåret i år polisanmälde Försäkringskassan 3 126 personer för misstänkt bidragsfusk. Det är nästan en fyrdubbling jämfört med samma period året innan. Och två tredjedelar av de anmälda fallen rör tillfällig föräldrapenning, framförallt vab-dagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA