Fick högre lön efter anmälan till DO

MIGRATIONSVERKET2011-12-14

En kvinna på Migrationsverket fick lägre löneökning med hänvisning till sin föräldraledighet. Hon gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en förlikning har kvinnan fått 40 000 kronor och höjd lön.

”Många arbetsgivare vet inte vilka krav föräldra­ledighetslagen ställer. Stora arbetsgivare som Migrationsverket borde kunna detta, men tyvärr är det fortfarande många chefer som inte vet att föräldralediga ska behandlas som om de hade arbetat och presterat på samma sätt som innan föräldraledigheten”, skriver DOs jurist Anders Wilhelmsson i pressmeddelandet.

Det var under föräldraledigheten som kvinnan fick det lägsta lönepåslaget på sin enhet. När hon kom tillbaka fick hon höra att hon varit svår att lönesätta eftersom hon varit föräldraledig.

Kvinnan anmälde då arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som utrett anmälan med stöd av föräldraledighetslagen.

DO konstaterar att kvinnan tidigare har haft en löneutveckling likvärdig med genomsnittet för jämförbara arbeten. Hon har också haft en löneutvecklings som varit likvärdig eller till och med bättre än sina kollegor.

I sin bedömning till Migrationsverket skrev DO att verket har missgynnat kvinnan av skäl som har samband med föräldraledigheten, och att DO var redo att föra kvinnans talan i Arbetsdomstolen.

Nu har parterna i stället förlikats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA