Fler med utländsk bakgrund i staten

STATSFÖRVALTNING2015-06-04

Andelen anställda i staten med utländsk bakgrund ökar, främst därför att de är fler bland dem som nyanställs. Totalt närmar sig andelen statligt anställda med utländsk bakgrund en femtedel.

Under förra året hade nästan var fjärde nyanställd i staten utländsk bakgrund. Det bidrog till att den totala andelen anställda i staten med utländsk bakgrund i sin helhet ökade till knappt 17 procent. Jämfört med år 2004 är det en ökning med mer än sex procentenheter.

Andelen anställda med utländsk bakgrund varierar mellan olika delar av statsförvaltningen. Högst andel anställda med utländsk bakgrund, 28,3 procent, finns inom utbildningssektorn. Universitetens och högskolornas verksamhet karaktäriseras av internationellt samarbete inom både forskning och utbildning, konstaterar Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande. Av de nyanställda inom den sektorn hade mer än fyra av tio utländsk bakgrund 2014.

Den näst högsta andelen återfinns inom sektorn Socialt skydd inklusive hälso- och sjukvård. Där hade 18,6 procent av de nyanställda utländsk bakgrund förra året. Eftersom myndigheter inom den sektorn ofta har direktkontakt med allmänheten kan utländsk bakgrund i sig innebära specifik kompetens som exempelvis språkkunskaper. Detta kan vara en förklaring till en relativt sett hög andel anställda med utländsk bakgrund inom denna verksamhetsinriktning, skriver Arbetsgivarverket.

Av de 16,8 procent i staten som har utländsk bakgrund är 13,9 procentenheter utrikesfödda. Bland utrikesfödda har de som kommer från länder utanför EU och Norden ökat mest under de senaste åren.

Utländsk bakgrund

En person med utländsk bakgrund definieras som en individ som antingen är utrikes född eller är född i Sverige och där båda föräldrarna är utrikes födda.

Källa: Arbetsgivarverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA