Fler protesterar mot städentreprenad

STOCKHOLMS UNIVERSITET2003-06-26

Nu protesterar även bibliotekspersonalen på Stockholms universitet mot behandlingen av städarna på universitetet.

Ett 60-tal personer har undertecknat ett uttalande om att man känner ”stor olust inför behandlingen av städpersonalen”.

Statstjänstemannen har tidigare (nr 5 och 7/03) rapporterat om konsekvenserna av universitetsledningens beslut att lägga ut all städning på entreprenad: Många blir av med jobbet, och de som erbjuds anställning måste acceptera lönesänkningar. Andra universitetsanställda reagerade på uppgifterna, och protestlistor har cirkulerat på flera institutioner.

Chefen för universitetets Tekniska byrå, Fredrik Hjortzberg-Nordlund, har med anledning av reaktionen gått ut med ett internt mejl. Där säger han bland annat att lägstalönen i städbolagen är 14 700 kronor i månaden, inte 13 000 som Statstjänstemannen rapporterat.

Artikeln skrevs emellertid innan lönerna var färdigförhandlade. Bolagens utgångsbud låg på knappt 13 000 kronor.

- Vi har förhandlat upp lönerna, säger STs Lars-Åke Säll. Men de blir ändå lägre än tidigare. De flesta städare låg på 15 500, andra på 16 000 - 16 500 kronor i månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA