Fler protesterar mot städentreprenad

STOCKHOLMS UNIVERSITET2003-06-26
Nu protesterar även bibliotekspersonalen på Stockholms universitet mot behandlingen av städarna på universitetet.

Ett 60-tal personer har undertecknat ett uttalande om att man känner ”stor olust inför behandlingen av städpersonalen”.

Statstjänstemannen har tidigare (nr 5 och 7/03) rapporterat om konsekvenserna av universitetsledningens beslut att lägga ut all städning på entreprenad: Många blir av med jobbet, och de som erbjuds anställning måste acceptera lönesänkningar. Andra universitetsanställda reagerade på uppgifterna, och protestlistor har cirkulerat på flera institutioner.

Chefen för universitetets Tekniska byrå, Fredrik Hjortzberg-Nordlund, har med anledning av reaktionen gått ut med ett internt mejl. Där säger han bland annat att lägstalönen i städbolagen är 14 700 kronor i månaden, inte 13 000 som Statstjänstemannen rapporterat.

Artikeln skrevs emellertid innan lönerna var färdigförhandlade. Bolagens utgångsbud låg på knappt 13 000 kronor.

- Vi har förhandlat upp lönerna, säger STs Lars-Åke Säll. Men de blir ändå lägre än tidigare. De flesta städare låg på 15 500, andra på 16 000 - 16 500 kronor i månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.