Fler slår i studiemedelstak

HÖGSKOLAN2006-08-18

Allt fler högskolestuderande nekas studiemedel därför att de studerat för länge. Förra året fick mer än dubbelt så många avslag på sin studiemedelsansökan som 2003.

År 2001 infördes ett tak för rätten att få studiemedel. Den som läst med studiemedel i sex år måste kunna anföra synnerliga skäl för att få studiemedel för ännu en termin.

De som drabbas är framför allt de som bytt studieinriktning under utbildningens gång, visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort.

Det handlar ofta om studenter som redan startat en längre utbildning när reformen genomfördes, till exempel sådana som sadlat om från tandsköterska till tandläkare eller från biolog till läkare. Den som går en utbildning som omfattar fyra eller fem år har inte utrymme för att välja fel från början.

– Att man snart är klar, att man måste avbryta studierna om man inte får pengar eller att man blir arbetslös är inte synnerliga skäl. Det måste vara allvarliga personliga skäl, säger Ulrika Hellgren, handläggare på Överklagandenämnden för studiestöd, till DN.

Men Lena Hallengren, ansvarig minister, försvarar systemet. Ju fler som har avslutat sina studier och lämnar plats för någon annan, desto bättre är det, säger hon till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA