Flera a-kassor får anmärkningar

A-KASSAN2018-10-10
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har genomfört sin årliga granskning av a-kassornas årsredovisningar. IAF konstaterar att Byggnadsarbetarnas, Svensk handels, Fastighets och Elektrikernas har för stort eget kapital.

Enligt IAFs granskning är det få kassor som har avvikelser från de föreskrifter som styr vad redovisningen ska innehålla. Utöver att sju av årsredovisningarna kommit in för sent saknade två av dem korrekt vidimering och en saknade underskrifter. Över lag gör IAF bedömningen att a-kassorna är bra på att följa myndighetens föreskrifter när det gäller årsredovisning.

IAF har också granskat a-kassornas ekonomi, egna kapital och administrationskostnader. Enligt rapporten visar uppföljningen att arbetslöshetskassornas ekonomi är god. A-kassornas egna kapital har totalt sett minskat, men ligger fortfarande på en hög nivå.

Enligt IAF ska en a-kassa högst ha ett eget kapital som motsvarar tolv månaders löpande utgifter. Syftet är att medlemsavgifterna inte ska ligga så högt att det motverkar medlemskap.  Men 2017 hade tre av kassorna ett större eget kapital, konstaterar IAF. I rapporten pekas Byggnadsarbetarnas, Svensk handels, Fastighets och Elektrikernas ut för att det egna kapitalet ligger på för hög nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.