Flest ensamma flyktingbarn till Sverige

MIGRATION2012-04-16

Sverige tar emot flest ensamkommande barn i Europa, enligt statistik från Migrationsverket. Mer än åtta av tio av de minderåriga som kommer hit utan vårdnadshavare får asyl.

Totalt kom 2 657 barn och ungdomar till Sverige för att söka asyl under 2011. Det var elva procent fler än året innan. Näst flest ensamkommande barn och ungdomar kom till Storbritannien, som tog emot 1 277 minderåriga asylsökande under förra året.

Enligt de siffror som samlats in av det internationella flyktingorganet IGC har antalet ensamkommande barn och ungdomar sjunkit de senaste två åren. Men utvecklingen i Sverige är den motsatta.

Det vanligaste ursprungslandet för ensamkommande barn och ungdomar är Afghanistan, följt av Somalia, Eritrea och Irak. Av de som kommer från Afghanistan beviljades 95 procent asyl under förra året.

”Sverige fortsätter att vara ett av de länder i världen som tar störst ansvar för att ge ensamkommande barn och ungdomar skydd”, säger Oskar Ekblad, avdelningschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Fakta IGC

IGC står för Intergovernmental Consultations on Asylum, Refugee and Migration Policies in Europe, North America and Australia. Totalt ingår 17 länder i samarbetet, men i den här rapporten omfattas Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederländerna, Norge, Sverige, Schweiz och Storbritannien. Under 2011 kom totalt 8 175 barn och ungdomar till dessa elva länder.

Källa: Migrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA