Flyttar jobb till storstäderna

POLISEN2012-02-28
Polisen vill koncentrera sina telefonväxlar till Stockholm, Göteborg och Malmö. Med modern teknik borde telefonisterna kunna vara kvar på flera platser, anser ST-avdelningen.

Som Publikt har rapporterat gjorde polisen i höstas en förstudie om en centralisering av polisens fjorton telefonväxlar, som är placerade på olika håll i landet. Nu är frågan färdigutredd och förslaget är att en nationell telefonistfunktion inrättas på tre orter: i Stockholm, Göteborg och Malmö. I ett senare steg vill polisen samordna växeln med polisens kontaktcenter, som har telefonnumret 114 14, och till sist med länskommunikationscentralerna, LKC.

En centralisering innebär enligt utredningen bland annat att telefonisterna kan ge service dygnet runt och att de kan direktkoppla samtal utanför sitt eget område.

Men ST-avdelningens ordförande Karin Svenning ifrågasätter det lämpliga i att staten flyttar ännu fler jobb till storstäderna. Som statlig myndighet bör polisen ta ett regionalpolitiskt ansvar, anser hon.

– Man borde ha tittat på andra möjligheter. Och med modern teknik borde medarbetarna kunna sitta var som helst i landet.

Hon är också kritisk till att förändringen genomdrivs nu, med tanke på att en parlamentarisk utredningskommitté ska lämna förslag om en helt ny polisorganisation 31 mars.

– Vi tycker att det är märkligt att man föregår utredningen genom att föreslå ändringar, först för telefonväxlarna och sedan för polisens kontaktcenter och våra ledningscentraler.

Hon påpekar också att arbetsgivaren trots flera påstötningar inte samverkat med de fackliga organisationerna om telefonväxlarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.