Flyttar jobb till storstäderna

POLISEN2012-02-28

Polisen vill koncentrera sina telefonväxlar till Stockholm, Göteborg och Malmö. Med modern teknik borde telefonisterna kunna vara kvar på flera platser, anser ST-avdelningen.

Som Publikt har rapporterat gjorde polisen i höstas en förstudie om en centralisering av polisens fjorton telefonväxlar, som är placerade på olika håll i landet. Nu är frågan färdigutredd och förslaget är att en nationell telefonistfunktion inrättas på tre orter: i Stockholm, Göteborg och Malmö. I ett senare steg vill polisen samordna växeln med polisens kontaktcenter, som har telefonnumret 114 14, och till sist med länskommunikationscentralerna, LKC.

En centralisering innebär enligt utredningen bland annat att telefonisterna kan ge service dygnet runt och att de kan direktkoppla samtal utanför sitt eget område.

Men ST-avdelningens ordförande Karin Svenning ifrågasätter det lämpliga i att staten flyttar ännu fler jobb till storstäderna. Som statlig myndighet bör polisen ta ett regionalpolitiskt ansvar, anser hon.

– Man borde ha tittat på andra möjligheter. Och med modern teknik borde medarbetarna kunna sitta var som helst i landet.

Hon är också kritisk till att förändringen genomdrivs nu, med tanke på att en parlamentarisk utredningskommitté ska lämna förslag om en helt ny polisorganisation 31 mars.

– Vi tycker att det är märkligt att man föregår utredningen genom att föreslå ändringar, först för telefonväxlarna och sedan för polisens kontaktcenter och våra ledningscentraler.

Hon påpekar också att arbetsgivaren trots flera påstötningar inte samverkat med de fackliga organisationerna om telefonväxlarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA