Föreslår validering av underskrifter

DIGITALISERING2021-02-16

En nationell valideringstjänst för elektroniska underskrifter för införas, föreslår en statlig utredning. ”En standard för elektroniska underskrifter kommer att underlätta digitaliseringen av offentlig sektor och frigöra resurser för välfärden”, kommenterar Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

Den särskilda utredaren Henrik Ardhede har sedan i mars i fjol arbetat med att kartlägga, analysera och lämna förslag på åtgärder som höjer säkerheten och stärker tilliten i elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga förvaltningen. Enligt ett pressmeddelande utgår uppdraget från EUs förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster, den så kallade eIDAS-förordningen.

Utredaren lämnade över sin kartläggning och analys till inrikes- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, på måndagen. Ett av förslagen är att införa en nationell valideringstjänst för elektroniska underskrifter. Utredaren föreslår vissa författningsändringar i nuvarande lagstiftning för att underlätta detta.

Utredningen föreslår också att regeringen ska lägga ut särskilda uppdrag till Post- och telestyrelsen, PTS, till Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och till Riksarkivet. Uppdragen syftar enligt pressmeddelandet till att samla, utöka och reformera stödet till den offentliga förvaltningen när det gäller användning av betrodda tjänster samt även strategiskt deltagande i standardiseringsarbete på området.

Utredningen har haft som deluppdrag att tydliggöra när offentlig sektor kan använda kvalificerade respektive avancerade elektroniska underskrifter. Kartläggningen ska ge vägledning både för införande av elektroniska stämplar eller underskriftstjänster och för utformningen av teknikneutrala bestämmelser inom andra rättsområden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA