Förlorat första år för nyanländ

MÅNGFALD2007-05-02

Första året för den som kommer ny till Sverige präglas av misshushållning med både individens och samhällets resurser, enligt en rapport från Integrationsverket.

Enligt rapporten Ett förlorat år är det långt kvar till samhällets mål att åstadkomma en snabb etablering och integration för nyanlända. Det är en minoritet som deltar i olika integrations- och arbetsmarknadsinsatser.

Det enda undantaget är undervisningen i svenska, mer än nio av tio deltar i svenska för invandrare, sfi. Men bara var fjärde får betyget godkänt i någon av sfi-kurserna ett år efter att de folkbokfördes i Sverige.

Hälften av de nyanlända får inte någon som helst kontakt med arbetsmarknaden under sina första tolv månader. Var tionde som deltagit i introduktionen har fått jobb, ett fåtal har genom arbetsförmedlingen fått arbetspraktik eller arbetsmarknadsutbildning. Ytterst få har fått sin kompetens validerad.

Enligt rapporten är det i alltför hög grad kommunerna som ensamma får ta ansvar för att hjälpa nyanlända att etablera sig. Trots att problemet varit känt och synligt länge saknas medverkan från arbetsförmedlingen och landstingen.

– Det är slående att problemen fortfarande är olösta trots att frågorna uppmärksammats och konstruktiva lösningar föreslagits under alla år. En förklaring till att så lite hänt finns bland annat i inbyggda strukturella hinder i ansvarsförhållandet mellan stat och kommun, säger Ciya Karim på Integrationsverket i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA