Förslag om europeisk medielag

MEDIA2013-01-25

En utredning föreslår en gemensam europeisk medielag för att reglera yttrandefrihet och pressetik. Utredningen har tillsatts av EU-kommissionen , skriver Europaportalen, EP.

Lettlands tidigare president Vaira Vike-Freiberga har lett utredningen om mediefrågor. Utredningen anser att det behövs nya regler för att säkerställa journalisters och medieorganisationers betydelsefulla roll i ett demokratiskt samhälle, samtidigt som medierna ska hållas efter så att de inte missbrukar sin makt, skriver EP.

Utredningen föreslår oberoende nationella medieråd som ska utreda klagomål mot media. Medieråden ska kunna utfärda böter, tvinga fram ursäkter eller besluta om borttagande av journalistisk status. Medieråden ska i sin tur övervakas av EU-kommissionen för att säkerställa europeiska värderingar, som likt en pressombudsman ska utreda klagomål men också utfärda böter eller tvinga fram ursäkter eller besluta om borttagande av journalistisk status.

”Att någon ska bestämma vem som är journalist kan aldrig fungera i yttrandefrihetssammanhang”, säger Europeiska journalistfederationens ordförande Arne König till EP.

Enligt Arne König är Europarådets artiklar om informationsfrihet i praktiken EUs nuvarande medielag. Han ifrågasätter att EU behöver en egen medielag:

”Jag är väldigt tveksam till att ha en reglering av yttrandefrihet på ett Europaplan. Yttrandefrihetsfrågor är nationellt och kulturellt betingade”, säger Arne König.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Yttrandefrihet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA