Förslag om lag mot fusk

BIDRAG2006-04-28

Den som missbrukar bidrag, ersättningar och lån för personliga ändamål från Försäkringskassan, CSN, Migrationsverket, arbetslöshetskassorna eller andra myndigheter ska kunna dömas enligt en särskild lag, föreslår en utredning.

Utredaren Nils Rekke föreslår en särskild straffrättslig reglering för fusk med de offentliga trygghetssystemen vid sidan av brottsbalkens beställelser om bedrägeri.

Lagen, som får namnet bidragsbrottslagen, ska innehålla olika svårighetsgrader:

* Den som lämnar felaktig uppgift till en myndighet eller underlåter att anmäla ändrade förhållanden så att det finns risk för felaktig utbetalning ska kunna dömas för bidragsbrott.

* Ringa brott blir det när det handlar om låga belopp och grovt brott om beloppet är stort.

* Vårdslöst bidragsbrott straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Utredningen anser inte att det är nödvändigt att införa en obligatorisk skyldighet för myndigheterna att göra polisanmälan när de upptäcker fusk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA