Förslag på ökad kontroll mot belastningsregister

HÖGSKOLAN2021-10-26
En särskild utredare föreslår att kontroll mot belastningsregistret ska införas för studerande på flera högskoleutbildningar. Utredningen föreslår också att det ska bli lättare att avskilja studenter från utbildningen.

Den särskilda utredaren Ulrika Söderqvist har haft i uppdrag att överväga införande av belastningsregisterkontroll för antagning till vissa högskoleutbildningar. I ett första betänkande föreslår utredningen nu att belastningsregisterkontroll ska vara obligatorisk inför antagning till vissa lärarutbildningar och hälso- och sjukvårdsutbildningar. Förslaget omfattar utbildningar till förskollärare, grundskollärare, ämneslärare och yrkeslärare samt utbildningar till läkare, sjuksköterska, psykolog och fysioterapeut.

Utredningen föreslår också att en ny avskiljandegrund ska införas. Den innebär att studenter på sådana utbildningar som omfattas av antagningskontroll ska avskiljas om de under utbildningen döms för vissa brott. Det ska också vara en grund för att avskilja studenter från sina studier om de genom särskilt klandervärt uppträdande, under eller i anslutning till utbildningen, visat sig uppenbart olämpliga att fortsätta sina studier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.