Förslag slå ihop högskolor i väst

HÖGSKOLAN2012-02-17
Högskolan i Borås bör enligt en utredning bilda en allians med, eller gå ihop med, något annat lärosäte i Västsverige. Ett samgående med Högskolan i Skövde är ett bra alternativ, enligt utredaren.

Det väntar stora förändringar för den svenska högskolan och på uppdrag av rektor vid Borås Högskola, Björn Brorström, har utredaren Tim Ekberg lagt fram ett underlag med olika alternativ.

Enligt utredaren är Högskolan i Borås ett välskött lärosäte med stabil ekonomi och verksamhet av god kvalitet. Men konkurrensen om studenter, forskare och pengar kommer att öka, och därför bör styrelsen överväga att utreda ett samgående med något annat lärosäte. Närmast till hands ligger då Högskolan i Skövde.

Om högskolorna i Skövde och Borås går samman skulle lärosätet bli ungefär lika stort som universiteten i Karlstad och Örebro. Högskolan i Väst har signalerat att man inte är intresserade av samgående med något annat lärosäte. Tim Ekberg tycker ändå att dörren bör hållas öppen för en framtida sammanslagning också med Högskolan Väst.

”Vi har kapacitet att bli det tredje västsvenska universitetet. Det är ett viktigt led i utvecklingen av utbildnings- och forskningsmiljön att etablera strategiska allianser med lärosäten som stärker den samlade miljön”, kommenterar rektor Björn Brorström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.