Förtida pension ska effektivisera italienska staten

ITALIEN2007-10-02

Höga avgångsvederlag och en ny anställd för var tredje som går i pension. Det är sparplanen för den statliga sektorn som diskuteras inom den italienska regeringen. Alla facken säger nej.

Av:  Kristina Wallin

Italiens minister för den offentliga sektorn, Luigi Nicolais, har gjort en sparplan för den statliga sektorn. Han vill få minst 10 000 anställda över 60 år att gå i pension med avgångsvederlag på två årslöner. De ska ersättas av yngre krafter – och dessutom av betydligt färre.

På så sätt skulle han både få ner kostnaderna, i alla fall på längre sikt, och minska den höga medelåldern i den statliga förvaltningen.

Planen ingår också i en helt ny strategi, som går ut på att få den tröga, statliga kolossen mer effektiv. Det nya ramavtalet mellan facken och regeringen ger i genomsnitt 1000 kronor mer i månaden. Men en del av pengarna ska bara gå till de mest effektiva förvaltningarna.

Motstånd från facken

Besparingsplanen har mött stort motstånd från fackförbunden. De tre största för de statligt anställda, Cgil-FP, Cisl FPS och Uil-Pa, har mött Luigi Nicolais för att diskutera planen. Men de vill inte diskutera generella besparingar.

– Vi kan däremot vara beredda att diskutera erbjudanden om pensionering inom vissa områden. Men vi borde tala om högre effektivitet och inte om besparingar, säger Gianni Baratta från Cisl FPS.

Även inom regeringen har det höjts kritiska röster. Finansministern anser att besparingarna inte är tillräckliga, medan andra ministrar anser att planen ger fel budskap till italienarna.

Satsar på senare pension

I juli avslutade regeringen nämligen långa och svåra förhandlingar med fackförbunden om de framtida pensionerna, med senare pensionsålder som ett av resultaten.

Att nu ge statligt anställda avgångsvederlag för att gå i pension tidigare är knappast i linje med den överenskommelsen. Problemet är också att planen blir dyr de första två åren, när staten måste betala både lön och pension till dem som eventuellt väljer att sluta jobba.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA