Förtroendet minskar

RÄTTSVÄSENDET2012-08-31
Allmänhetens förtroende för rättsväsendet har fått en knäck av hanteringen av fallet Thomas Quick. Fyra av tio svenskar säger att deras förtroende minskat i en enkät som Sifo genomfört åt SVT.

Sifo frågade på uppdrag av SVT Debatt 1 214 personer hur deras förtroende för polis, åklagare och domstolsväsende har påverkats av de senaste veckornas diskussioner om domarna mot Thomas Quick. Fyra av tio säger att deras förtroende blivit mindre.

”Ett minskat förtroende kan vara ett uttryck för att medborgarna anser att samhällets institutioner inte fungerar som de ska, och där misstron kan användas som en opinionsdrivande kraft”, skriver medieforskaren Gabriella Sandstig på SVTs webb.

45 procent av de tillfrågade uppger att deras förtroende för rättsväsendet i stort sett inte har påverkats alls.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Peter (ej verifierad) tors, 09/06/2012 - 13:25
Det är mycket bra att man tar itu med den här rättsrötan eftersom man inte kan upprätthålla ett rättssamhälle med den nivå på förtroende för rättsväsendet som det här skapar. Det utvecklas subkulturer bland medborgarna i så fall som tar lagen i egna händer och då är vi illa ute.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.