Bild: Michael Hoffman/Mostphotos

Förtroendet för polisen har ökat

POLISEN2021-02-25

Mer än varannan medborgare har förtroende för polisen, enligt den nationella trygghetsundersökningen. Det är den högsta nivån sedan undersökningarna inleddes 2006.

I sin årsredovisning till regeringen redovisar Polisen att förtroendet ökat både för polisen, 54 procent, och för rättsväsendet i stort, 49 procent. Myndighetens sammanfattande bedömning av förra året är att utvecklingen varit positiv, även om det grova våldet, med skjutningar och sprängningar, tog stora utredningsresurser i anspråk och bidrog till att medborgare upplevde otrygghet och oro över brottsligheten i samhället.

”Läget med det grova, ofta gängrelaterade, våldet är fortsatt mycket allvarligt och kräver samlade krafttag från samhället. Förra året arbetade polisen offensivt mot de kriminella nätverken och vi fortsätter enträget och långsiktigt detta arbete”, konstaterar rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Under året anställdes fler medarbetare, både sammanlagt och sett till den polisiära resurs som verkar i lokalpolisområdena. Totalt ökade antalet anställda i myndigheten med 1 998 personer till 33 726 anställda. Därigenom stärktes enligt årsredovisningen inte bara ingripandeverksamheten, utan också den brottsförebyggande och trygghetsskapande funktionen i hela landet.

Polisen lyfter fram att brottsuppklaringen ökade i hela landet till de högsta nivåerna på länge. Antalet ärenden som redovisades till åklagare ökade med 6,5 procent och antalet öppna ärenden minskade med 11,3 procent.

I övrigt har året präglats av pandemin. En följd av covid-19 har varit att polisens brottsutredningsresurs har förstärkts, eftersom verksamheter som fick minskad belastning – exempelvis gränspolisen och passverksamheten – kunnat bidra i arbetet med utredning och lagföring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA