Förtroendet för rättsväsendet ökar igen

RÄTTSVÄSENDET2019-01-16

Förtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Förra mätningen från Brå visade på minskat förtroende för rättsväsendet, men under 2018 ökade det igen. Nu uppger 47 procent att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för rättsväsendet som helhet. För två enskilda myndigheter har förtroendet gått upp – 49 procent uppger sig ha ett mycket eller ganska stort förtroende för Polisen, medan 32 procent säger sig ha förtroende för Kriminalvården.

”Förtroende för rättsväsendet och de enskilda myndigheterna som ingår där, är viktigt i ett samhälle. Om den som utsätts för brott inte vill eller vågar anmäla eller ställa upp som målsägare eller vittne, så innebär det svårigheter för rättsväsendet”, kommenterar Sofie Lifvin, utredare på Brå.

Nästan var fjärde tillfrågad säger att de väljer en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för brott och var femte undviker att vara aktiv på internet av rädsla för hot och trakasserier.

Bland kvinnor i åldern 20–24 år säger drygt fyra av tio att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott. Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.

”Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva”, konstaterar Brås utredare Maria Söderström i pressmeddelandet.

Den nationella trygghetsundersökningen bygger på post- och webbenkäter till ett urval på 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA