Fortsatt stressigt hos passgruppen

POLISEN2011-03-22

Polisen i Stockholm har en fortsatt kraftig ökning av passansökningar. I Göteborg är det likadant.

ST Press skrev om arbetsbelastningen på passgruppen i Stockholm City i nr 1/2011.

– Stressen har blivit värre. Tillströmningen av kunder ökar konstant, säger gruppens chef Christina Ekstrand.

Under perioden 1 januari till och med 7 mars har personalen hanterat nästan 21 800 ansökningar om pass och id-kort. Det är 43 procent fler än samma period förra året.

Under mars nyanställer gruppen sex handläggare. Men Susanne Larsson Forman i STs lokalsektion på Polisen i Stockholm City påpekar att de nya inte är tillsvidareanställda.

– De har fått visstid till efter sommaren.

ST fortsätter att driva på för en framåtsyftande bemanningsplan.

Roger Jansson, tillförordnad chef på tillståndsenheten, utesluter inte att bemanningen kan utökas permanent.

– Men det vet vi inte ännu. Vi utvärderar läget kontinuerligt och diskuterar många andra åtgärder.

Inom Stockholmspolisen som helhet har det hittills kommit
51,2 procent fler ansökningar om pass och id-kort jämfört med samma period 2010. Även på andra håll i landet, exempelvis i Västra Götaland, är arbetsbelastningen hård och tilltagande.

Passverksamheten, som genererar ett överskott, ska vara själv­finansierad. Men Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet, säger till ST Press att hon misstänker att pengarna åtminstone i Stockholm och Väst­ra Götaland används till annat än fler passhandläggare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA