Franska staten krymper

EUROPA2007-06-04

Den franska regeringen vill minska statsförvaltningen med mellan 30 000 och 35 000 tjänster om året. Samtidigt försöker man locka med att effektivitetsvinster ska ge de offentliganställda högre löner.

De stora pensionsavgångarna inom den offentliga sektorn är, enligt den nye franske presidenten Nicolas Sarkozy, ett ypperligt tillfälle att dra ner på personalen. Varannan ledig tjänst ska inte återbesättas. Enligt beräkningarna ska runt 70 000 offentliganställda gå i pension varje år fram till omkring 2014.


Neddragningarna kan därför handla om uppemot 35 000 tjänster årligen. Men fackförbunden vänder sig mot vad de anser vara ett ”bokföringsmässigt” resonemang.

– Områden som skola, polis och rättsväsendet ska prioriteras. Men däremot vet vi ingenting om vilka sektorer som ska drabbas. Situationen är väldigt otydlig. Sedan flera år tillbaka har vi krävt en debatt, där man först talar om vad den offentliga sektorn ska syssla med. Därefter kan man se över personalbehoven, säger Jean-Marc Canon.


Han är generalsekreterare för CGT:s federation för offentliganställda, ett av flera förbund som franska statsanställda kan välja att gå med i.


Facken har också länge pekat på att köpkraften för de statsanställda har minskat sedan år 2000 och kräver därför löneökningar. Nu säger den nye budgetministern Eric Woerth att personalen ska kunna tjäna mer genom att man tillåter mer övertid. Dessutom ska de statsanställda få hälften av vinsten från personalneddragningarna.

 Men det bygger på osäkra ekonomiska beräkningar och är inte den form av lönepolitik vi strävar efter. Och det är knappast mer övertidsarbete som behövs i det här landet, där arbetslösheten är hög. Vi månar också om vår 35-timmarsvecka, även om den har skapat vissa problem inom delar av den offentliga sektorn, säger Jean-Marc Canon.


Såväl den nyvalde presidenten som flera av ministrarna i högerregeringen har snabbt bjudit in landets fackliga ledare till samtal. De talar om vikten av att Frankrike får en bättre förhandlingskultur och att facken ska få mer att säga till om innan man lagstiftar. Det är självklart positivt, säger Jean-Marc Canon, men det återstår att se vad som händer i praktiken.

– Under valkampanjen utsågs de offentliganställda ofta till syndabockar och som en ekonomisk variabel. Vi är för många. Vi kostar för mycket. Det är obehagligt eftersom många arbetar mycket och vill ge invånarna en bra service. Men vi är också kritiska mot att den nya regeringen inleder med att dra ner på statens inkomster, genom att utlova en rad skattesänkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA