Generationsväxling skapar problem

ÅLDRANDE2003-12-16
Nästan en fjärdedel av de statsanställda pensioneras under de närmaste tio åren.

Myndigheterna är medvetna om problemet, men det finns inte många konkreta förslag till lösningar.
Hela arbetsmarknaden åldras, och staten mest. Medelåldern bland statstjänare är 44,5 år, mot genomsnittet på drygt 41 år, enligt en rapport från Statskontoret. Ungdomarna försvann från arbetsmarknaden under långkonjunkturen i början av 90-talet, men nu tycks medelåldern i näringslivet ha slutat öka. I staten har trenden varit den motsatta – ”åldrandet” var som snabbast under andra hälften av decenniet. Orsaken är att staten fortsätter med besparingar och rationaliseringar.
Med de stora pensionsavgångarna framöver finns risk för stora kompetensförluster, konstaterar Statskontoret. Man kan förstås nyanställa, men frågan är om staten har resurser att få in folk med ”rätt” kompetens. Bekymret blir inte mindre av att myndigheternas kostnader för uppsägningar och förtidspensioneringar har ökat sedan 1999.

Enligt en studie bland 200 myndigheter har många svårt att attrahera personal på grund av exempelvis löneläge, konkurrens med det privata näringslivet och dåliga eller otydliga utvecklingsvägar. Svårigheterna att behålla de nyrekryterade är än större, särskilt de unga akademikerna.
Myndigheterna säger att det behövs särskilda insatser inom några år för att kompensera för kompetensförlusterna framöver. Men vad som ska göras är det få som har konkreta tankar om. Problemet med generationsväxlingen kan bli stort, skriver Statskontoret.


 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.