Godkänt för civilingenjörsutbildningar

HÖGSKOLAN2006-03-02

Civilingenjörsutbildningen får godkänt av Högskoleverket. Men bara en av fem blir färdiga med studierna inom utsatt tid. Utredarna föreslår att utbildningen förlängs till fem år.

Elva lärosäten som examinerar civilingenjörer har granskats i en rapport från Högskoleverket. I inget fall ifrågasätter verket examinationsrätten. Men det finns brister som verket vill att högskolorna ser över.

Studenterna behöver mer praktik och mer kunskap om sociala, ekonomiska och miljömässiga tillämpningar av teknik. Utredarna anmärker också på att lärarna är hårt ansträngda och tvingas använda fritid och forskningstid för att klara undervisningen.

Andelen kvinnliga studenter som börjar civilingenjörsutbildning minskar. Också det totala antalet studenter som söker sig till utbildningen sjunker. Samtidigt har det skett en kraftig utbyggnad av antalet utbildningsplatser den senaste femårsperioden, med fyra nya lärosäten.

Det har gjort att man i strävan efter profilering startar utbildningar inom tillfälligt populära områden eller ger program nya lockande namn för att dra till sig studenter, enligt rapporten.

Bara en av fem tar sin examen inom de 4,5 år civilingenjörs-utbildningen omfattar. Efter 5,5 år har två av fem tagit ut examen. Men fortfarande efter 6,5 år har mer än två av fem inte tagit sin examen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA