Göran Persson ombildar regeringen

NYHET2004-10-21
Tre nya ministrar och en rad ommöbleringar blev det när Göran Persson idag presenterade sin ombildade regering.

Samordningsminister Pär Nuder blir finansminister medan Bosse Ringholm blir vice statsminister med ansvar för idrottsfrågor.

Tomas Östros och Leif Pagrotsky byter i princip arbetsuppgifter med varandra. Östros blir näringsminister medan Pagrotsky får ansvar för högre utbildning och forskning. Men i Leif Pagrotskys arbetsuppgifter ingår dessutom ansvar för kulturfrågor då utbildningsdepartementet ombildas till ett utbildnings- och kulturdepartement.

Miljödepartementet ombildas till ett miljö- och samhällsbyggardepartement som ska hantera samhällsbyggnads-, bostads- och energifrågor.

Departementschef, med ansvar för bostads och energifrågor, blir Mona Sahlin och Lena Sommestad ansvarar för miljöfrågorna.

Nya i regeringen är: Sven-Erik Österberg, idag ordförande för finansutskottet. Han får ansvar för kommunal- och landstingsekonomi samt finansmarknadsfrågor inom finansdepartementet.

Ibrahim Baylan, HTF-ombudsman från Umeå, blir ansvarig för gymnasie- och grundskolefrågor inom utbildningsdepartementet.

Jens Orback, kommunalpolitiker och TV-kändis, ska arbeta med integrations-, storstads- och jämställdhetsfrågor inom justitiedepartementet.

Två ministrar får lämna regeringen. Det är kommunminister Lars-Erik Lövdén som blir landshövding i Halland och biträdande finansminister Gunnar Lund som väntas bli ambassadör.

 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.