Granskar öppenheten under pandemin

ÖPPENHET2021-04-29
Lagmannen Peder Liljeqvist ska som särskild utredare kartlägga mediernas förutsättningar att granska hanteringen av pandemin. Syftet är att kartlägga hur stat och kommuner skött öppenheten under pandemin.

Den särskilde utredaren Peder Liljeqvist ska enligt ett pressmeddelande analysera förutsättningarna för medier och allmänhet att granska statens och kommunernas hantering av coronapandemin. Utgångspunkten är att det är en förutsättning för att medierna ska kunna granska det offentliga Sverige att offentlighetsprincipen och meddelarskyddet fungerar. Syftet med utredningen är att kartlägga hur staten och kommunerna har förhållit sig till dessa rättigheter under coronapandemin.

”Mediernas och allmänhetens möjlighet till granskning med stöd av offentlighetsprincipen är ett av fundamenten i vår demokrati. Det är särskilt viktigt i en kris. Av tidigare kriser har vi kunnat se att mediernas granskning av hur regering och myndigheter agerat är avgörande för de lärdomar som kan dras inför framtiden”, framhåller justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i pressmeddelandet.

Utredaren ska också kartlägga och analysera i vilken mån sekretessregler på ett oproportionerligt sätt har begränsat möjligheterna till granskning av hanteringen av coronapandemin. Utredningen ska redovisas i november i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.