Handläggare anmäld för dataintrång

MIGRATIONSVERKET2010-12-13

En handläggare vid Migrationsverket har anmälts till personalansvarsnämnden. Vid sju tillfällen har hon sökt information i datasystemet om en man som tidigare varit förvarstagen och numera är hennes sambo.

Enligt anmälan har kvinnan flera gånger, under nästan ett halvårs tid, gjort obefogade slagningar i myndighetens datasystem. Alla slagningarna gäller en man som i dag är folkbokförd på samma adress som handläggaren själv.

Mannen kom till Sverige genom anknytning till en annan kvinna, som han också har en dotter med. Men efter ankomsten utvecklade handläggaren och mannen en relation.

Kvinnan har sagt till sin chef att hon är medveten om att slagningarna har varit otillåtna. Hon säger också att hon inte haft någon privat relation med mannen under den tid som han varit förvarstagen.

Enligt den chef som har skrivit anmälan till personalansvarsnämnden är kvinnans agerande allvarligt och har åsamkat myndigheten skada. Chefen skriver också att kvinnan har brustit i fråga om sekretess och tillförlitlighet och att hon dessutom borde ha anmält ”brusten anknytning” – eftersom mannens förhållande till den tidigare kvinnan brutits.

Chefen föreslår att personalansvarsnämnden tar ställning till om det ska blir fråga om åtalsanmälan eller disciplinär åtgärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av alex andersson (ej verifierad) fre, 12/17/2010 - 22:27
Hoppas hon får sparken.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA