Hårdare krav på lärarutbildningar

HÖGSKOLAN2006-12-21

Regeringen ställer hårdare krav på lärarutbildningarna, samtidigt som man skjuter till mer pengar, enligt en debattartikel av utbildningsminister Lars Leijonborg i Dagens Nyheter.

De kvalitetsbrister som Högskoleverket har funnit på lärarutbildningarna ska rättas till. Lars Leijonborg är oroad över släpphänta examinationer där enskilda individer kan åka snålskjuts på studentkamraternas kunskaper:

”Examinationsformer som innebär att en student kan strunta i att läsa på utan klara sig genom att fråga en kompis eller få änd­ra ett felaktigt svar efter att ha slagit upp det, är inte acceptabla. Priset för en sådan ordning får betalas av framtidens skol­elever som riskerar få undermåliga lärare.”

Högskolorna får ett halvår på sig att redovisa vad de gjort för att komma till rätta med problemen. I sista hand kommer högskolor som inte rättar till bristerna att få sin examinationsrätt indragen.

Regeringen satsar 120 miljoner kronor extra på högskolans humanistiskt-samhällsvetenskapliga område, däribland lärarutbildningarna. I vår ska en utredning tillsättas för att se över lärarutbildningen.

”Regeringen förbereder en reformperiod för den svenska skolan som kommer att bli den intensivaste på årtionden, med ny skollag, gymnasiereform, lärlingssystem, lärarauktorisation, nytt betygssystem och mycket annat. Men om inte allt detta backas upp av välutbildade, motiverade lärare kommer inte den svenska skolan att lyfta”, skriver Lars Leijonborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA