Hårt angrepp mot ny myndighet

MSB2009-01-12

Mona-Lena Beckman, tidigare chef för den nerlagda statliga räddningsskolan i Skövde, går i en debattartikel till hårt angrepp mot regeringen och chefen för den nya myndigheten MSB.

Vid årsskiftet gick Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar upp i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Samtidigt stängdes två av de fyra räddningsskolor som Räddningsverket tidigare drivit, i Skövde och i Rosersberg.

Nu anklagar Mona-Lena Beckman MSB och dess generaldirektör Helena Lindberg för att i strid med riksdagens beslut försöka koncentrera all utbildning till sina egna skolor, göra allt för att förhindra konkurrens och skapa ett monopol för räddningsutbildning:

”Försvarsminister Sten Tolgfors undlåtenhet att ta sitt ansvar också för de civila frågorna inom hans fögderi, i kombination med MSBs agerande, riskerar att fullständigt sabotera etableringen av ett konkurrenskraftigt privat alternativ inom risk- och säkerhetsutbildning. Det innebär i sin tur att man kastar alla de miljoner i sjön, som landets skattebetalare har plöjt ner i en verksamhet som är världsledande inom vissa områden”, skriver Mona-Lena Beckman i Dagens Nyheter.

Hon hänvisar till riksdagens beslut förra våren att öppna för privata aktörer att ta över verksamheten vid de två räddningsskolor som skulle läggas ner, och till den utredning som i höstas föreslog att verksamheten i Skövde skulle privatiseras.

Enligt Mona-Lena Beckman satsar nu MSB stora resurser på att nermontera verksamhet och anläggningar vid räddningsskolan i Skövde för att omöjliggöra en fortsättning av verksamheten i privat regi.

”Jag uppmanar försvarsminister Sten Tolgfors och regeringen att omedelbart utse en person som ansvarar för att avvecklingen av Räddningsskolorna sker i enlighet med riksdagsbeslutet och att man därmed stoppar alla försök att omöjliggöra etableringen av ett konkurrenskraftigt privat alternativ”, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA