Hemliga tvångsmedel används allt oftare

INTEGRITET2019-12-11

Användningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.

Regeringen redovisar varje år sedan 1983 till riksdagen hur reglerna om hemliga tvångsmedel har tillämpats föregående år. Av årets skrivelse framgår att antalet fall där hemliga tvångsmedel har tillämpats fortsätter att öka. Under 2018 gav domstolar tillstånd till användning av hemliga tvångsmedel i 4 648 fall, jämfört med 4 465 året innan. Till kategorin hemliga tvångsmedel räknas hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning och hemlig rumsavlyssning.

”Det är positivt att myndigheterna utnyttjar de verktyg som finns för att utreda den allvarliga brottsligheten. Regeringen har också presenterat fler verktyg som följer den tekniska utvecklingen och moderniserar lagstiftningen”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, statistiken i ett pressmeddelande.

Regeringens underlag har sammanställts av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket. I skrivelsen redovisas också Säkerhetspolisens användning av hemliga tvångsmedel.

De dominerande brottstyperna där hemliga tvångsmedel används är enligt skrivelsen narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott. Under 2017 ökade användningen av hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation vid våldsbrott kraftigt. Enligt myndigheterna beror det på att det grova våldet mellan kriminella aktörer med koppling till kriminella nätverk i utsatta områden har ökat. Antalet avlyssningar för våldsbrott fortsatte att öka under 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA