Hemligt postavtal kan strida mot lagen

POSTEN2011-05-03

Regeringens hemliga avtal om Posten Norden kan strida mot grundlagen. Nu kräver två socialdemokrater att konstitu¬tionsutskottet granskar om uppgörelsen med danska staten är laglig.

I juni 2008 godkände riksdagen ett samgående mellan Posten och Post Danmark samt att svenska statens ägande får minskas till lägst 34 procent, till exempel vid en börsnotering. Då kan staten stoppa ändringar av bolagsordningen som kräver två tredjedels majoritet.

Den 24 juni 2009 tecknades ett aktieägaravtal mellan svenska och danska staten, men det hölls hemligt för riksdagen.

I januari i år stod det klart att de rödgröna och Sverigedemokraterna var eniga om att återta bemyndigandet att minska Sveriges ägarandel, som i dag är drygt 60 procent. I mars fick leda­möter i näringsutskottet veta att det fanns hemliga avtal.

Ytterligare hemligt avtal

Den 10 mars informerade Peter Norman (M), minister med ansvar för statliga företag, närings­utskottet om att det fanns ytterligare ett hemligt ägaravtal från 17 februari. Det var alltså skrivet efter att en majo­ritet mot minskat ägande formats i utskottet.

Peter Norman hävdade också att ett förbud att minska ägandet enligt de hemliga avtalen skulle göra Sverige skadeståndsskyldigt mot danska staten.

Då reagerade socialdemokraterna Lars Johansson och Eva-Lena Jansson. Ett hemligt avtal kan strida mot regeringsformen: »Regeringen får icke utan riksdagens bemyndigande taga upp lån eller i övrigt ikläda staten ekonomisk förpliktelse«.

Anmälde regeringen till KU

De har anmält regeringen till konstitutionsutskottet, KU, och
de hemliga avtalen finns nu att läsa under sekretess för utskottsledamöter.

– Nej, jag kan inte säga vad som står i dem, säger Eva-
Lena Jansson. Nu får KU reda ut ärendet. Men jag var på Posten Nordens bolagsstämma häromveckan och ställde frågor om det fanns något i avtalen som inte är förenligt med riksdagsbeslutet, som kan få Danmark att ställa krav eller som kan få betydelse för ägandet. Jag fick inga raka svar, men ordföranden Fritz H Schur sade att ägarfrågorna inte skulle leda till bråk mellan länderna.

Stopp för börsnotering

Den 16 mars beslöt riksdagen med rösterna 172 mot 170 att återkalla regeringens rätt att sälja aktier i Posten Norden, SBAB och Telia Sonera. Det betyder att den börsnotering de båda ägarstaterna siktade på i praktiken omöjliggörs. Och kvar står att KU kan förklara avtalen grundlagsstridiga när ärendet kommer upp någon gång nästa vår.

ST Press har flera gånger bett statsrådet Peter Norman kommentera de hemliga avtalen, men han har avstått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA