Hög stress bland arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-18

Landets arbetsförmedlare lider av stress. Bara drygt hälften av medarbetarna upplever att de har tillräcklig tid för sina arbetsuppgifter. Allra mest stressade är kvinnorna, visar en ny undersökning. Myndighetens generaldirektör ser allvarligt på situationen.

Stress är ett stort problem för Arbetsförmedlingens medarbetare. En undersökning som genomfördes under oktober månad visar att många inte har tillräcklig tid för sina arbetsuppgifter, och bara drygt hälften håller med om att de inte har några ”besvär av stress eller oro” som orsakats av arbetet.

Myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg ser allvarligt på resultatet.

– Men det är kända problem. Arbetsbelastningen är för hög. Vi är på rätt väg, men det tar tid att jobba sig ur sådant här. Vi har också gamla IT-system, gamla rutiner och fortfarande en stor detaljstyrning, säger han.

Kvinnor är mer stressade än män på myndigheten och yngre medarbetare är mer stressade än äldre. Allra störst är stressen hos kvinnor mellan 30 och 39 år.

– Vi har inte hunnit göra djupare analyser av det här. Men vi lever i ett ojämställt land där många kvinnor i den åldern tar ett stort ansvar för hem och familj. Jag vill inte smita undan ansvar, men jag tror att den bristande jämställdheten i samhället har betydelse också för arbetssituationen, säger Mikael Sjöberg.

Ett annat område som presenteras som ”kritiskt” handlar om den psykosociala arbetsmiljön: bara ungefär sex av tio medarbetare anser att Arbetsförmedlingen präglas av ett ”öppet klimat”.

Mikael Sjöberg tillträdde som generaldirektör för ett drygt halvår sedan, och han tror att problemen har grundlagts under lång tid.

– Det är inget att hymla med att det har varit lågt i tak under lång tid. Många har berättat om en rädsla för att uttrycka avvikande tankar. Det är inte så lätt att komma in som chef och säga att ”från och med i dag har vi ett öppet klimat!” Men jag vill dit.

Han tror att chefsutbildningar är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med problemen.

– Men jag tror inte att cheferna i första hand behöver utbildas mer, de behöver snarare tränas i en öppnare ledningsfilosofi. Det handlar om att lära in ett nytt sätt att leda.

Han menar att undersökningen också innehåller flera positiva tendenser. Bland annat ökar medarbetarnas förtroende för den högsta ledningen.

– Det är väldigt glädjande. Dessutom har undersökningen besvarats av 92 procent av medarbetarna, vilket är en otroligt hög svarsfrekvens. Jag ser det i sig som en signal om ett stort och brett engagemang som jag är väldigt glad över, säger Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA