Högerextrema vill syna statstjänstemän

RASISM2007-02-20

Hade jag känt till sammanhanget hade jag inte ställt upp, säger en forskare som intervjuades av en reporter som visade sig jobba för en högerextrem tidning. Nu finns även planer på ett högerextremt webbradioprogram som ska syna statstjänstemän och politiker.

Av:  Christoph Andersson

Förra året blev forskaren Tommy Andersson vid Umeå universitet uppringd av en reporter från tidningen Nordisk frihet. Namnet påminner delvis om SSUs tidning Frihet. Men Nordisk frihet ges ut av det högerextrema Nordiska förlaget i Linköping. Reportern ville intervjua Tommy Andersson om en undersökning rörande brottslighet bland invandrare.

–Jag fattade inga misstankar, utan ställde upp, säger Tommy Andersson som tidigare arbetat med frågan inom Brå, Brottsförebyggande rådet.

Tidningen utkom i oktober 2006, men den färdiga artikeln får Tommy Andersson först se i februari 2007. Rubriken lyder: »Kriget mot svenskarna«. Det påstås vara »sanktionerat av etablissemanget«. Vinkeln är starkt främlingsfientlig.

Hade inte ställt upp

–Hade jag fått veta i vilket sammanhang, och för vilket syfte intervjun gjordes, så hade jag inte ställt upp. Inte heller om jag fått läsa texten innan publicering, säger Tommy Andersson.

Sannolikt hade han aldrig fått se artikeln om inte Kung-
liga biblioteket krävt in pliktexemplar från Nordiska förla-
get – med hot om tusentals kronor i vite. Anledningen var
att förlaget under flera års tid struntat i att skicka pliktexemplar till KB.

En av de ansvariga på förlaget är Lennart Berg. Han har ombetts kommentera hur Nordisk frihet – och även systertidningen Folkets Nyheter – upplyser intervjupersoner om tidningarnas högerextrema karaktär, men han väljer att avstå.

I vår ska den högerextrema pressen i Sverige kompletteras med webbradio, utsänd via en server i USA. På högerextrema sajter pågår som bäst en diskussion om vilken typ av radio som ska sändas. Ett förslag lyder: En »nationell« motsvarighet till Uppdrag granskning, som ska syna statstjänstemän och politiker. På högerextremt språk kallade »folkförrädare«.

Lätt hamna i fel i sammanhang

Ordföranden i Journalistförbundets etiska nämnd, Rino Rotevatn, manar till vaksamhet.

–Det kan vara klokt att ta reda på vem som ringer och i vilket syfte. I annat fall kan man lätt hamna i fel sammanhang, utan att i efterhand kunna göra något åt saken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA