HomO kritiserar kriminalvårdsanstalt

NYHET2005-02-04

En kriminalvårdsanstalt får kritik av HomO för att den inte skyddat en homosexuell fånge från övergrepp.

En homosexuell man har anmält till ombudsmannen mot sexuell diskriminering, HomO, att han blivit misshandlad av sina medfångar, vilket fick till följd att han placerades på en avskild avdelning.

På avskilda avdelningar finns bland andra pedofiler, våldtäktsmän och nazister och där finns inte samma möjligheter till studier, arbete eller fritidsaktiviteter som på andra avdelningar, påpekar anmälaren.

Han skriver också att kriminalvården helt saknar kunskap om homosexuellas problem och accepterar att det råder en hatisk stämning mot homosexuella.

Anstalten förklarar för HomO att det finns risker för dem som avviker från de intagnas normer och att homosexualitet generellt anses negativt på de slutna anstalterna. Anstalten anser att den levt upp till sin skyldighet att så långt som möjligt förhindra diskriminering, trakasserier och våld.

HomO, håller inte med utan har kommit fram till att anstalten brustit i sitt ansvar att skydda anmälaren mot övergrepp. Kriminalvården synes närmast inta rollen som passiv iakttagare, skriver HomO i yttrandet.

HomO kommer att inleda en granskning av hur kriminalvården arbetar för att förebygga diskriminering på grund av sexuell läggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA