Hon ske se till att ST får fler medlemmar

ST2005-08-23

– Jätteinspirerande! säger Katarina Ström, en av STs åtta nyblivna medlemsvärvare på heltid. Förbundsstyrelsen har avsatt 2,5 miljoner kronor extra i år för att medlemsantalet ska skjuta i höjden.

– Idag är läget för ST att ungefär lika många medlemmar tillkommer som försvinner, säger Jeanette De Stefano, koordinator för rekryteringsprojektet. ST måste värva fler medlemmar för att upprätthålla sin styrka och också med tanke på de kommande pensioneringarna inom statsförvaltningen.

Det är bakgrunden till att ST har projektanställt åtta personer fram till årsskiftet. Målet för i år är 7 000 nya medlemmar.

–Jag tror faktiskt att det går, säger Katarina Ström optimistiskt.

Vitamininjektion

Hon och hennes rekryteringskompisar ska fungera som en vitamininjektion för lokala fackliga styrelser och rekryteringsansvariga, beskriver hon.

– Men vi ska också rekrytera aktivt direkt på arbetsplatserna. Vi arbetar två och två.

Det gäller bland annat att på ett antal utvalda arbetsplatser få medlemsantalet att öka med fler nya medlemmar än för motsvarande period förra året. Man riktar sig till alla nyanställda.

Alldeles nyligen gick Katarina en tre dagars grundutbildning för att lära sig vilka hon ska rekrytera och hur. I vanliga fall arbetar hon på Försäkringskassan i Haninge men är från 15 augusti tjänstledig därifrån.

Hon är 27 år och ganska ”färsk” i fackliga sammanhang. Förra året började hon på Försäkringskassan och blev ganska snart arbetsplatsombud.

Vill nå högutbildade

– Då blev jag intresserad av fackliga frågor, säger hon.

Främsta anledningen till att hon själv valde att gå med i ST är också det argument hon vill för ut när hon värvar medlemmar.

– Det är för att ST har ett starkt lokalt fackligt arbete. På Försäkringskassan där jag jobbar till exempel är ST störst och där finns alltid arbetsplatsombud som kan ta hand om medlemmarna.

Och att ST är stort och finns på de flesta statliga arbetsplatser, tillägger hon.

– ST har också mycket annat att erbjuda. Många unga som kommer direkt från en utbildning vet ofta inte vad lönesamtal går ut på men kan ha hjälp med det via en ST-kurs.

Många nyanställda inom staten är i likhet med Katarina akademiker. Akademiker, menar hon, har ofta mer kritiskt synsätt än ickeakademiker.

– De vill ha svar på frågan varför de ska engagera sig fackligt. Jag vill ta upp en diskussion om detta när vi är ute på arbetsplatserna: Vad vill medarbetarna få ut av sitt fack? Hur ska facket arbeta?

Katarina Ström är en av STs nyutbildade rekryterare.
Katarina Ström är en av STs nyutbildade rekryterare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA