Hot mot den fria forskningen

HÖGSKOLAN2006-05-15

Mer än varannan professor känner sig politiskt styrd, och mer än var sjätte har haft etiska konflikter med sina finansiärer.

Sveriges Radios program Kaliber har ställt frågor till mer än 2 000 professorer om villkoren för den fria forskningen. Många ser sig snarare som konsulter än fria vetenskapsmän. En del av dem säger att den fria forskningen är död.

Villkoren för forskningen har förändrats radikalt de senaste tio åren. Antalet studenter har ökat kraftigt, liksom antalet lärosäten. Och allt större del av finansieringen av forskningen sker med externa medel.

Sex av tio av de professorer Kaliber frågat säger att de har mindre möjligheter till egen forskning nu än för fem år sedan. En av tio skriver att de fått större möjlighet.

Mer än sex av tio får mer än två tredjedelar av sina forskningspengar från andra än det universitet/högskola där de arbetar. En fjärdedel av professorerna får inga forskningspengar alls från sitt universitet. Det gäller särskilt inom medicin, teknik och naturvetenskap.

Hälften av de 2 100 professorerna säger att de är mer eller mindre politiskt styrda i sin forskning, till exempel när det gäller vilka undersökningar som de kan få anslag till.

Över 300 professorer, eller en av sex, har upplevt etiska konflikter i förhållande till dem som finansierar forskningen; företag, myndigheter eller andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA