Inga missförhållanden vid Baggershus

GRANSKAT2007-09-04

Länsstyrelsen i Västra Götaland har inte hittat några missförhållanden på behandlingshemmet Baggershus i Mölndal. Det visar en nu avslutad granskning.

Enligt länsstyrelsens granskning finns det inga belägg för våld och rasism på Baggershus. Länsstyrelsen har intervjuat både inskrivna ungdomar och deras föräldrar, men enligt rapporten har man inte hittat några belägg för våld, rasism eller kränkningar. Också berörda socialtjänster har förklarat sig nöjda med hur verksamheten bedrivs.

Det var i våras media rapporterade att det förekommit våld och rasism på ungdomshemmet, som bland annat tagit emot ensamkommande flyktingbarn och kriminellt belastade ungdomar. Lokal tv och radio uppgav att länsstyrelsen vid minst två tillfällen hade informerats om händelser som utretts av arbets- och familjestödsförvaltningen i Mölndal, utan att vidta några åtgärder.

Länsstyrelsen har i sin utredning fått fram uppgifter från före detta elever som uppgett att de varit utsatta för våld, kränkningar och blivit inlåsta. Men dessa händelser ska ha inträffat före år 2005 och vid en avdelning som stängdes vid årsskiftet 2004/2005.

– Om Länsstyrelsen vid denna tidpunkt hade fått reda på detta, så hade det föranlett åtgärder från oss, påpekar socialdirektören Bengt Andersson vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har tidigare anmält sig själv till Justitieombudsmannen, JO, och begärt att JO bland annat granskar om de rapporter som kom in till länsstyrelsen borde ha föranlett tillsynsinsatser från länsstyrelsens sida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA