Inga signaler om neddragning på SCB

SCB2012-12-12

SCBs uppdragsverksamhet bör hållas ekonomisk skild från övrig verksamhet. Och myndigheten måste akta sig för att snedvrida konkurrensen på marknaden. Det konstateras i en utredning som gjort en översyn av SCB.

− Vi ser inga stora förändringar på grund av det här, säger Kjell Jansson, ordförande för ST på Statistiska centralbyrån, SCB.

SCBs huvudsakliga uppgift är att producera och samordna Sveriges officiella statistik.

SCBs uppdragsverksamhet är en mindre del av verksamheten, men drar in nästan en halv miljard kronor i intäkter till myndigheten. Tre fjärdedelar av beställarna är andra statliga myndigheter, ytterligare knappt tio procent är kommuner och landsting.

En utredare, Bengt Westerberg, har haft i uppdrag att göra en översyn av såväl SCB som systemet för den svenska officiella statistikproduktionen.

Han menar att SCBs uppdragsverksamhet bör förtydligas och stramas upp. Han föreslår också att det ska stå i myndighetens instruktion att den officiella statistiken är prioriterad. Bengt Westerberg anser även att myndigheten bara får ta emot uppdrag från andra uppdragsgivare än myndigheter om det inte snedvrider konkurrensen på marknaden.

− Vi var lite oroliga, men vi har inte fått några signaler om neddragningar eller liknande, säger Kjell Jansson.

Han är betydligt mer oroad över att viljan att lämna uppgifter till statistiken kommer att påverka både anställda och myndigheten framöver.

− Vi måste lägga ned fler timmar på att få in samma uppgifter. Det här är en tuff utmaning för oss. Jakten för att hålla en hög kvalitet kostar, men vi kan inte vänta oss mer resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA