»Ingen grund för anklagelserna«

MIGRATIONSVERKET2009-06-02

»Märkligt och grundlöst«. Det säger STs företrädare vid Migrationsverket om anklagelser från polisen om att vänster­aktivister vid förvaret i Kållered kan ha hjälpt till vid rymningar. Bland de anställda är stämningen upprörd.

I bland annat Göteborgs-Posten har gränspolisen i Västra Götaland framfört anklagelser om att personal vid förvarsenheten kan ha hjälpt till vid rymningar. Tidningen hänvisar också till uppgifter från Säpo om att anställda med anknytning till Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten kan ligga bakom rymningarna.

– Det är ett väldigt märkligt agerande från polisen. Och anklagelsen är dessutom inte sann, säger Muin Hamolaila, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Han säger att det är dags för polisen att inse att förvaren inte kan jämställas med fängelser. De är inte till för brottslingar utan för asylsökande som fått avslag och måste lämna landet.

Muin Hamolaila tycker det är särskilt allvarligt att polisen blandar in de anställdas politiska åsikter:

– Det verkar som om de inte vill att folk med vänsteråsikter ska få arbeta på Migrationsverket.

En anställd har särskilt pekats ut i tidningsartiklarna. Han dömdes för våldsamt upplopp i samband med Göteborgskravallerna 2001. Men det är inte bara den utpekade personen utan många i personalgruppen som mår dåligt av anklagelserna, förklarar Arsim Zekaj, arbetsplatsombud på förvaret i Kållered.

– Anklagelserna kom som en blixt från klar himmel. Vi är många som känner oss väldigt upprörda och väldigt kränkta, säger Nadja Gharbi, som också arbetar på förvaret.

Både hon och Arsim Zekaj uttrycker stor förvåning över polisens utspel.

– Det är skandal att polisen kan agera så här. Det finns abso­lut ingen grund för anklagelserna. Hade det funnits det borde polisen ha inlett en förundersökning i stället för att använda sig av medierna, anser Arsim Zekaj.

Han säger att de anställda känner ett starkt stöd från Migrationsverkets ledning.

Myndighetschefen Dan Eliasson har haft flera kontakter med rikspolischefen, vilket bland annat lett till att Rikspolisstyrelsen bett Justitiekanslern utreda om polisen brutit mot sekretessen genom sina uttalanden.

Och Caroline Henjered, verksamhetschef för förvarsenheterna, säger att personalen gör fantastiskt bra insatser och att de har hennes fulla stöd. Hon förklarar att det inte heller har rymt fler personer från förvaret i Kållered än från andra förvar i landet.

ST Press har varit i kontakt med både polisen och Säpo. Polisen i Västra Götaland vill inte uttala sig i medierna, förklarar informationschefen Malin Sahlström. På Säpo säger presssekreteraren Patrik Peter att man bistått polisen i Västra Götaland »med olika typer av information«, men vilken information vill han inte gå in på. Ingen förundersökning pågår mot Migrationsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA