Inhyrda ska klara arbetstoppar

CSN2007-10-23

Vid arbetstoppar krävs tillfällig extrabemanning på CSN. Hittills har stödstyrkan varit anställd av myndigheten. Men nu ska de på prov hyras in från ett bemanningsföretag.

I dagsläget handlar det om tio visstidsanställda som avlastat myndigheten vid tillfälliga arbetstoppar. Stödstyrkan svarar på frågor via telefon och e-post, och har tills nu varit behöriga att bland annat godkänna utbetalningar som ligger klara.

Men den 1 november anställs de av ett bemanningsföretag, som i sin tur hyr ut dem till deras gamla arbetsgivare. Under tre månader ska CSN undersöka hur mycket de hinner utföra om de i stället kopplar vidare ärenden som kräver myndighetsbeslut till myndighetens ordinarie handläggare.

–Vi vill se hur effektiviteten påverkas av att man inte är anställd och kan göra den sortens åtgärder, säger Thomas Svensson, chef för studiestödsavdelningen.

Hoppas på flexibilitet

Arbetsgivaren hoppas också på större flexibilitet i bemanningen. ST har protesterat, och menar att reglerna för tillfälliga anställningar räcker. Dessutom befarar man att hyrpersonal i förlängningen kan hota ordinarie jobb. Både lokala och centrala förhandlingar har avslutats i oenighet.

–Vår utgångspunkt är att arbete på CSN ska utföras av personal som är anställd av myndigheten, säger STs avdelningsordförande Arne Mellqvist. Vi ser svårigheter med gränsdragningen kring vad man får göra som privatanställd på en myndighet – var myndighetsutövningen börjar och slutar.

”Ska ha egen personal”

Han menar att de som ringer till CSN tror att det är myndigheten som svarar på frågorna, till exempel om en viss utbildning ger rätt till studiemedel.

–Då ska man ha egen personal, för sådana besked kan vara ganska avgörande även om de inte är beslut. Det är en sorts gråzon där.

Thomas Svensson anser dock att kunder alltid ska få rätt besked, oavsett vem som levererar dem.

–Det spelar ingen roll om man är inhyrd eller anställd. Vi som myndighet är ansvariga för de besked vi lämnar. Det är viktigt att skilja på kompetens och befogenhet att fatta för myndigheten bindande beslut. Att ge folk upplysningar är inte myndighetsutövning.

I dag är drygt 1000 personer anställda på CSN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA