Isolerad utan formellt beslut

KRIMVÅRD2006-11-21

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Kumlaanstalten, sedan en intagen suttit flera månader i isoleringscell utan att något formellt beslut fattats om isolering.

I september 2004 placerades en man på kriminalanstalten Kumlas säkerhetsavdelning. I februari 2005 klagade han på placeringen i ett brev. Brevet lämnade han till en kriminalvårdsinspektör på anstalten, men det var adresserat till ansvarig handläggare vid Kriminalvårdsstyrelsen.

I brevet begärde han att få förflyttas till Hall-anstalten och om det inte gick ville han placeras i avskildhet, i en cell utan möbler.

Men brevet vidarebefordrades aldrig. Efter en muntlig kontakt med en handläggare på Kriminalvården per telefon placerades den intagne i en isoleringscell med minimalt möblemang. Någon vecka senare JO-anmälde den intagne anstalten därför att placeringen skett utan formellt beslut.

Även sedan JO begärt in ett yttrande från anstalten fick den intagne sitta kvar i isoleringscell. Först i juni, då han flyttades över till Hall, slapp han ifrån isoleringen.

Nu konstaterar JO att anstalten inte på egen hand har rätt att besluta om isolering. Beslut ska fattas av Kriminalvården centralt och skriftligt meddelas anstalten. Trots det lät man den intagne sitta i isoleringscell från den 21 mars till den 16 juni. Inte heller finns det dokumenterat i mannens journal att beslut om avskildhet skulle ha fattats.

”Jag är mycket kritisk till Kriminalvårdsmyndigheten Kumlas bristfälliga hantering av saken”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA