IT-jobb kan flyttas från storstäderna

OMLOKALISERING2016-06-02

Delar av statens IT-verksamhet och fler ekonomiadministrativa tjänster än i dag skulle kunna samordnas och omlokaliseras. Det skriver Statens servicecenter i en analys på uppdrag av regeringen.

Statens servicecenter har haft i uppdrag att föreslå vilka myndighetsfunktioner som kan samordnas för att uppnå stordriftsfördelar och som också kan läggas utanför storstadsområdena.

I en första delrapport har Statens servicecenter identifierat tre funktioner som ska prioriteras i den fortsatta utredningen.

Först och främst en gemensam funktion för delar av den statliga IT-verksamheten. Som exempel nämns en samordnad molntjänst där myndigheterna kan köpa de funktioner de vill ha.

Ett annat prioriterat område för ytterligare utredning är att locka fler myndigheter till att köpa ekonomiadministrativa tjänster. Statens servicecenter menar att standardisering i kombination med stora volymer kan leda till sänkta kostnader både för enskilda myndigheter och för staten som helhet.

I dag köper exempelvis 124 myndigheter tjänsten leverantörsfaktura. Av dessa köper en del även kontering.

”Förutsättningarna för att höja effektiviteten ökar när Statens servicecenter ansvarar för hela tjänsteutförandet”, skriver myndigheten.

Det tredje området handlar om att analysera behovet av en ny gemensam funktion som ska hantera lokala statliga servicekontor. Statens servicecenters bedömning är att det behöver övervägas om fler statliga myndigheter än i dag behöver samarbeta på fler orter, inte minst för att underlätta nyanländas etablering. Då kan det behövas en gemensam funktion som säkerställer en effektiv administration i fråga om lokalförsörjning, personalfrågor och teknikstöd, skriver myndigheten.

Därutöver är e-arkiv, e-diarium, genomförandestöd vid upphandling, IT-stöd och resesadministration exempel på uppgifter som kan samordnas med stordriftsfördelar.

Statens servicecenter ska slutredovisa uppdraget 15 april 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA